DermArt cabinet medical de dermatologie estetica
Sala asteptare
Cabinet consultatii
Sala tratamente chirurgicale

Dermatoscopie digitala (evaluare alunite)

DERMATOSCOPIA reprezinta o metoda rapida si nedureroasa de diagnosticare a leziunilor pigmentare si vasculare ale pielii, folosind un instrument specializat numit DERMATOSCOP. 

Dermatoscopul este un instrument format dintr-un sistem optic asemanator unei lentile la care este atasata o sursa de lumina, evaluandu-se in vivo culorile si structurile epidermului, a jonctiunii dermo-epidermice si a dermului superficial.

Medicul dermatolog aplica lentila aparatului deasupra leziunii cutanate pe care doreste sa o examineze si astfel, analiza acesteia se poate face detaliat. 

Dermatoscopul permite vizualizarea leziunilor cutanate in profunzime, diferentierea leziunilor cutanate benigne de cele maligne (carcinom bazocelular, spinocelular, melanom, etc) si depistarea modificarilor precanceroase in leziunile melanocitare. 

 

Modalitatile de efectuare a dermatoscopiei sunt:

- manuala (clasica): utilizeazaun dispozitiv manual

- computerizata: mult mai complexa, utilizeaza un dermatoscop atasat la un calculator ce dispune de un program special conceput pt. vizualizarea si analizarea extrem de detaliata a formatiunilor cutanate.

 

Avantajele majore ale dermatoscopiei digitale sunt:

- posibilitatea unei orientari mai bune in privinta diferentierii intre formatiunile benigne (nevi/alunite) si cancerele cutanate (melanom, carcinom bazocelular sau carcinom spinocelular);

- diferentierea formatiunilor pigmentare de cele nepigmentare; 

- aduce argumente in plus care sa justifice excizia chirurgicale a unei formatiuni cutanate.

 

SA NU UITAM:

Cu cat diagnosticul, si implicit tratamentul unui melanom , este facut mai devreme (intr-un stadiu incipient), cu atat sansele de vindecare sunt mai mari.

Numarul cazurilor de melanom este in crestere in ultimii 30 ani;

Desi din totalul cancerelor cutanate melanomul reprezinta doar 5%, el este responsabil pentru majoritatea covarsitoare a deceselor cauzate de acestea;

Este bine ca orice persoana sa faca cel putin un examen dermatoscopic anual, frecventa dermatoscopiilor  crescand in situatia in care   persoana este expusa timp indelungat radiatiilor ultraviolete (soarelui, solarului), are istoric familial de cancer de piele sau prezinta leziuni suspecte la un moment dat.